09 април 2014

И старите кредити без такси за предсрочно погасяване!

И вече изтеглени кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП.

Предложението беше внесено от Янаки Стоилов от „Коалиция за България“ с мотива, че кредитополучателите ще имат повече права. Така изменението вече ще важи и за действащите договори, а не само за тези, които ще бъдат сключени след влизането на поправката в сила. Това ще стане три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник.

Досега при обсъжданията на текстовете на закона в икономическата комисия към Народното събрание беше коментирано, че промените в закона ще важат само за новите кредити, защото законодателството у нас няма обратно действие. „Няма как да направим закон с обратна сила, дори и адвокатите на потребителските организации го казват”, коментира преди време председателят на комисията Йордан Цонев.

Промяната запазва стабилността на банковата система, убеден е Янаки Стоилов. „Заедно с това ще се раздвижи кредитният пазар, защото кредитополучателите могат да си погасят задълженията си и да сключат нови договори”, обясни той.

Промените ще важат и за бързите кредити, които са до 400 лева и лихвите по тях са по-високи, отколкото на останалите. Тези кредити вече попадат под регулацията на Закона за потребителския кредит.

Парламентът отхвърли искането, което предвиждаше банките да са задължени да предложат нови условия на старите си клиенти след влизането в сила на промените в закона.

Янаки Стоилов посочи, че това на пръв поглед изглежда примамливо, но всъщност банките могат да предложат по-лоши условия с по-високи лихви и това да откаже потребителите от предоговарянето.

Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Текстовете забраняват на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо.

Според депутата от БСП Румен Гечев, който е сред вносителите на промените, България е последната страна, която синхронизира закона с европейската норма. Той коментира, че са водени много разговори с представители на банките и те не са възразили срещу измененията

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+