13 април 2014

КЗК разреши на КТБ да придобие Креди Агрикол България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши Корпоративна търговска банка (КТБ) да придобие 100% от капитала на Креди Агрикол България, съобщи КТБ. С решението на антимонополния орган сделката е финализирана, тъй като купувачът получи вече разрешение от БНБ.

На сайта на КЗК е записано още, че Комисията постановява незабавно изпълнение на решението си. Цената на сделката не се споменава в решението на КЗК, което е от 9 април, но е публикувано на 10 април.

Договорът за покупката бе подписан на 21 януари т.г., без да се съобщава цената на сделката, като обект на продажба са всички 92,090,621 акции с номинална стойност от 1 лев всяка, формиращи капитала на Креди Агрикол България.

"Пазарът на дистрибуция на застрахователни продукти, на който оперира само придобиваното предприятие, няма да бъде засегнат в настоящата концентрация.... Пазарът на факторинг услугите също няма да бъде засегнат... По отношение на останалите услуги/продукти не е налице хоризонтално припокриване, и в резултат на сделката не се очаква промяна в пазарните позиции на участниците (респ. в конкурентната среда)", поше още в решението на КЗК.

Откакто е на българския пазар поделението на френската банка съсредоточи дейността си в предлагане на услуги и продукти на домакинства и малки и средни предприятия. Според съобщението на КТБ, след сключване на договора, след придобиването Креди Агрикол България ЕАД ще бъде ребрандирана, но ще съществува като самостоятелна банка и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес и търговията на дребно. Това означава, че КТБ дава заявка за разширяване позицията си на пазара на банкиране на дребно.

КТБ е в групата на петте най-големите банки в България, като по активи тя е четвърта след Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка. Креди Агрикол България е във втората група и заема 17-о място в България. След сделката новата група ще има дял от 8,34% от активите в банковата система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+