23 юли 2014

Новите правила за кредитиране в сила от днес

Наказателната такса за предсрочно погасяване на ипотечен заем след първата година от тегленето отпада от днес, защото влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които бяха приети през април.

При ипотечен кредит получателят има два варианта на договор. Ако заемът не може да бъде изплащан, банката се удовлетворява окончателно до размера на обезпечението. Втората възможност е както досега - кредитополучателят носи отговорност с цялото си имущество.

Една от най-съществените новости е въвеждането на таван на годишния процент на разходите (ГПР), който освен лихвата включва и всички такси и комисиони по заемите. Според новите правила стойността му не може да надвишава пет пъти законовата лихва за забава (ОЛП +10%), т.е. около 50% към момента.

Няма да се събират никакви такси за усвояване и управление на кредита. Запазва се единствено таксата за кандидатстване за заем.

Дадено е право на банките да променят едностранно лихвите само, ако в договора е предвидена възможност за намаляване или увеличаване на разхода по кредита.

Забранява се използването на дребен шрифт в договорите. Тектовете трябва да са с еднакъв по размер, вид и формат шрифт.

Въпреки отпадането на таксите по кредитите от пазара не прогнозират поевтиняване на заемите както заради силната конкуренция, така и заради очакванията премахването на таксите да се компенсира от по-високи лихви, прогнозира вестник „Капитал Daily". Последните публикувани от БНБ данни от лихвената статистика вече показаха, че към края на май цената на ипотечните заеми леко се е повишила.

"Поне за момента промените в закона може и да влошат офертите по банковите потребителски заеми заради повишаването на лихвите по тях", коментира Десислава Николова от ИПИ.

От Асоциация за отговорно небанково кредитиране също отбелязват, че "промяната в ЗПК няма да доведе до автоматично намаляване на цените на услугата бърз кредит, поради факта, че досегашните ценови равнища са пазарно обусловени в условията на конкуренция от близо 200 специализирани компании".

Самите потребители също очакват влошаване на условията по кредитите, показват данните от проучване на "Моите пари", проведено в периода 14-18 юли сред 182 души. Според резултатите от анкетата 40% от потребителите очакват лихвите по заемите да се повишат след влизането в сила на новите правила. Над две трети (69.6%) от хората пък смятат, че премахнатите от законодателя такси ще бъдат заменени от нови, които кредиторите ще въведат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+