06 януари 2010

Нови слухове за продажбата на Общинска банка

"Аржил" - френската банка, участваща в консорциума, който консултира Столичната община за продажбата на Общинска банка, проявява интерес към покупката й. Това са последните слухове, които от средата на седмицата се завъртяха във финансовите среди. Всъщност възможно ли е въпросната банка наистина да придобие българската кредитна институция? Нищо не пречи това да се случи, само че е малко вероятно, тъй като бизнесът на "Аржил" е съсредоточен в областта на инвестиционните и консултантските услуги, а не в чистото търговско банкиране. Пък и в сегашната ситуация е малко вероятно банка, която по принцип няма позиции в потребителското, ипотечното и фирменото кредитиране в държави от Югоизточна Европа, да задели средства за покупката на българската банка, която не е и сред най-големите. Това е от една страна. От друга, пак поради кризата на международните пазари, едва ли е удачно Столичният общински съвет въобще да се опитва да продаде банката. Цената, която ще вземе за нея, ще е много ниска и дори може да е около номиналната стойност на собствения й капитал, който е 48.8 млн. лева. Само заради това е, меко казано, неразумно точно сега да се обсъждат варианти за продажбата на банката.

Вярно е, че консорциумът "Аржил, Камбуров, Транзакта" в момента отново извършва пълен правен и финансов анализ на кредитната институция. Нищо чудно той да даде и нова актуализирана оценка както на дела на СОС и общинските фирми, които притежават 74.5% от банката, така и на дела на дружествата, контролирани от Христо Ковачки - собственици на останалите акции. Нищо повече, от това обаче няма да се случи до средата на следващата година.

Всъщност голямата задача, която трябва да реши СОС, не се отнася до неговия дял в банката, а дали и по какъв начин ще успее да поеме пълния контрол върху нея. Защото, както е известно, в момента заради устава на кредитната институция със своите 25.5% от капитала й фирмите на Ковачки имат пълен контрол върху всички важни за съдбата й решения. Столичните общинари са предприели различни мерки, за да решат тези проблеми - завели са съдебни дела с цел да обезсилят договорите, с които акциите са взети от дружествата на бизнесмена, а паралелно с това се водят преговори за откупуването им... Но до момента единственият ефект от тях е, че имат принципно споразумение с Ковачки, от което става ясно, че той е готов да продаде акциите си. Само че по най-важния въпрос - за цената, няма обща позиция. И докато той не бъде решен, за продажба на акциите на СОС в банката трудно може да се говори.
 
Банкеръ
 
 

1 коментар:

  1. това е поредния път в който се пробват да я продават, дано тоя път успеят

    ОтговорИзтриване

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+