30 април 2009

Жилищните и фирмените заеми в евро завладяват портфейлите на банките

Делът на заемите в евро в кредитния портфейл на банките при жилищните и фирмените заеми гони 100%. Това показват данните на БНБ към края на март 2009 г. Спрямо същия период на миналата година делът на кредитите, отпускани в евро, и в трите сегмента - потребителски, жилищни и корпоративни, се увеличава. Най-голямо е нарастването на дела на заемите в евро в портфейла на потребителските. И в трите сегмента обемите на новите кредити намаляват през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

Делът на потребителските заеми в евро за една година (март 2009 г. спрямо март 2008 г.) се е увеличил близо пет пъти - от 5.9% на 26.8%. Обичайно дребните заеми, каквито са потребителските, са в национална валута, тъй като се използват за покупки и задоволяване на текущи нужди. Освен това по принцип практиката е да се тегли заем във валута в каквато са получаваните доходи, за да не търпи кредитополучателят загуби от превалутиране при изплащане. Новоотпуснатите потребителски кредити през първото тримесечие на тази година са 383.7 млн. лв. при 1.456 млрд. лв. за същия период на миналата година. Значително е намалението на новоотпуснатите заеми в национална валута - от 1.370 млрд. лв. в края на март миналата година до 280.4 млн. лв. към края на миналия месец. При заемите в евро обаче е обратно - те се увеличават в сравнение с миналата година - от 85.7 млн. лв. на 103 млн. лв.

При фирмените и жилищните заеми делът на тези в евро традиционно е по-голям, като при първите над 2/3 от портфейла е в евро. Това е нормално, тъй като основните търговски партньори и контрагенти на компаниите у нас, както и основните пазари за износ са от еврозоната. Делът на корпоративните кредити в евро е 85.4%, като преди една година е бил 78.4%. Новоотпуснатите кредити за бизнеса също се понижават заради намалелия апетит за заеми от компаниите - от 3.034 млрд. лв. за първото тримесечие на миналата година на 2.631 млрд. лв. през тази. По валутна структура при тях по-голямо е намалението на новоотпусканите заеми в левове - от 655.3 млн. лв. на 352.4 млн. лв. Новите кредити в евро намаляват от 2.379 млрд. лв. на 2.248 млрд. лв.

Евроизацията на жилищните кредити се наблюдава през последните години, което е в унисон с неформалната евроизация на икономиката като цяло. Практика е цените на дълготрайните стоки да се обявяват в евро - коли, недвижими имоти, земя. Така делът на заемите в евро в портфейла от ипотеки се увеличава от 50.6% към края на март 2008 г. до 79.3% през тази година. И при тях по-драстично е намалението на новоотпусканите заеми в левове - от 390.1 млн. нови кредити през първото тримесечие на миналата година на 62.3 млн. лв. сега. Новоотпуснатите в евро намаляват с по-малко - от 398.8 млн. лв. на 241.4 млн. лв.

dnevnik.bg

2 коментара:

  1. защо много банки затварят офиси като райфайзен ;първа инвестиционна и др.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм чувал и за затворени офиси и на Инвестбанк

    ОтговорИзтриване

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+