13 декември 2014

S&P смъкна рейтинга на България

Standard and Poor's понижи оценката на държавните ни ценни книжа до "junk" ниво

Standard and Poor’s понижи дългосрочния кредитния рейтинг на България с една степен от BBB- до BB+, се казва в съобщение на рейтинговата агенция. По този начин страната ни загуби инвестиционното ниво на рейтинга си и държавните ѝ облигации преминаха в графа junk (лоши, нискокачествени активи).
 
Понижен е и краткосрочният рейтинг от A-3 до B. Перспективата по двата показателя остава стабилна.

Ликвидната подкрепа за отслабени местни банки е оказала натиск върху публичния дълг. По наша преценка, продължителната дефлация и надвисващото влошено състояние на частния дълг застрашават перспективите пред растежа на страната, финансовата стабилност и бюджетното салдо. Стабилната перспектива отразява баланса между уязвимостта на финансовия сектор все още ниската задлъжнялост на правителството“, се казва в мотивите към решението на Standard and Poor’s.

От агенцията напомнят за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и предоставянето за тази цел на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 2 млрд. лв. (2,5% от БВП). Към това се причислява и ликвидната подкрепа за Първа инвестиционна банка, с която общият необходим нов държавен дълг нараства до 3,5% от БВП.

Прогнозите на агенцията са, че правителството ни ще емитира през следващата година дълг в размер на 11% от БВП, което е най-голямата стойност от 1997 г. насам.
Standard and Poor’s намаляват и прогнозите си за реалния растеж на брутния вътрешен продукт на България за периода 2014-2017 г. до 1%, при малко под 2% досега. Основните причини за това са очакванията за слабо вътрешно търсене и по-ниско покачване в нетния износ. До 2017 г. не се очаква и съществен ръст в показателя БВП на глава от населението, който вероятно ще остане на сегашното си ниво от около 7500 долара на човек или 5500 евро.

Агенцията уточнява, че спирането на Южен поток“ не е оказало влияние върху рейтинга, тъй като евентуалните му ползи за растежа и бюджета не са били взети под внимание и в предишни оценки.

S&P отчита, че политическата обстановка в страната продължава да е нестабилна – с пет правителства от началото на 2013 г. и „управляваща в момента коалиция на малцинството, разчитаща на външна подкрепа“. Като предизвикателства пред управлението се посочват енергийния сектор, банковите регулации, решаване на дълбоки управленски проблеми и съживяване на растежа на фона на свито кредитиране, слабо външно търсене и висока безработица.

Това е второто понижение на кредитния рейтинг на България от S&P за тази година, след като през юни бе свален до последното инвестиционно ниво - BBB-.

economic.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+