09 юли 2014

Фирмите за бързи заеми затягат кредитирането

Фирмите за бързи заеми затягат кредитиранетоНа потребителите вероятно ще се наложи да плащат допълнителни такси.Фирмите за бързо кредитиране ще затегнат отпускането на заеми след 23 юли, когато влизат в сила промените в Закона за потребителския кредит. Това стана ясно вчера по време на пресконференция по повод учредяването на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея влизат 8 от най-големите дружества за бързи заеми у нас.

Много от компаниите ще завишат изискванията към самите клиенти, обясни заместник-председателят на асоциацията Любомир Танкишев от "Кеш кредит". От клиентите ще се очаква да сключват застраховки, да предоставят допълнителни гаранции, както и да имат поръчители с добри доходи, обясни той пред в. "Сега".

Според него небанковите финансовите институции ще наложат и допълнителни такси, които не влизат в обхвата на годишния процент на разходите (ГПР). "Различните компании ще подходят по различен начин, в зависимост от своя модел, няма да е еднакво за всички клиенти", обясни още той.

В момента бързи кредити се дават и само срещу лична карта без изискване дори за трудов договор. След 23 юли обаче годишният процент на разходите (ГПР) няма да може да надвишава над 50% от главницата по кредита. ГПР освен лихвата включва и всички такси и разходи по заема. Заради тази промяна част от клиентите няма да покриват изискванията и ще потърсят кредитиране в сивия сектор или в заложните къщи, обясни още Танкишев.

Освен по-затегнато кредитиране, клиентите на бързите заеми ги чака и по-голяма бумащина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+