15 юли 2014

Политиците се разбрали за гарантиране на всички депозити в КТБ

Борисов отрече ГЕРБ да са дали съгласие за гарантиране на всички депозити в КТБ

 "24 часа" съобщи тази вечер, че ГЕРБ, БСП и ДПС са се разбрали за гарантиране на всички депозити в КТБ и подкрепа за предложения от БНБ специален закон. Според изданието Бойко Борисов е подкрепил идеята срещу обещанието за актуализация на бюджета.

Пред "Дневник" обаче лидерът на ГЕРБ не потвърди да има такова постигнато съгласие. "Аз съм в Страсбург, не съм бил там и не знам какво пише. Не мога да коментирам всяка глупост, която някой е написал", каза той. "Не знам какво са написали", отговори на въпрос значи не е вярно Борисов.

Заместникът му Цецка Цачева също каза пред "Дневник", че "няма такава информация" за промяна в позицията

Борисов е подкрепил идеята, но срещу обещанието за актуализация на бюджета. Финансовият минисър Петър Чобанов до дни щял да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание.

Очаква се те да бъдат гласувани заедно, като двете четения щели да минат по бързата процедура. Договорката към момента е всички пасиви като кредити и сметки от КТБ ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", с изключение на тези на акционерите в КТБ и на свързаните с тях лица и фирми. За да се гарантират обезпечените от държавата депозити до 100 000 евро, които са на обща стойност 3,7 млрд. лв., фондът за гарантиране на влоговете ще даде 2,1 млрд. лева.

Останалите 1,6 млрд. лева ще бъдат осигурени чрез емисия ДЦК, които ще пусне финансовото министерство. Депозитите, които не се покриват от държавната гаранция, са за 2,2 млрд. лева. Те ще бъдат обезпечени със здрави активи от КТБ на същата стойност.

Влоговете ще бъдат изплащани от постъпленията от редовно обслужвани кредити, както и от последващата продажба на активи, придобити от банката. Всички вложители в КТБ със суми над 200 000 лева  ще минат през данъчна ревизия. Те ще трябва да докажат произхода на парите си и платени данъци за тях, преди да изтеглят влога си.

Тези, които имат до 200 000 лева, ще могат да разполагат с парите си до един месец след отварянето на банката. За по-големите влогове срокът за теглене е не по-рано от 6 месеца, и то само след предоставени документи за данъчна ревизия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+