18 юни 2009

Ипотечните кредити през май

През месец май Емпорики Банк предложи нов кредитен продукт на пазара – Потребителски кредит с ипотека в евро. Новият кредит се характеризира с годишна лихва от 10.88%, формираща се на база БЛП за евро + 6.65% фиксирана надбавка. Максимална сума на кредита е 50 000 евро, определяща се като 50% от пазарната стойност за имоти, монолитно строителство с Акт 16 в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. За останалите градове процента се определя индивидуално за всеки конкретен случай. Кредитът се отпуска за срок максимум до 10 години, като таксата за предсрочно погасяване е фиксирана на 2% върху предсрочно погасяваната главница.

СИБанк въведе ограничение в максималната сума, на предлаганите стандартни жилищни и ипотечни кредити от 250 000 евро/ 500 000 лева.
Промени предприеха също още няколко банки. ПроКредит банк беше сравнително активна през изминалия месец и предприе няколко промени. Те засегнаха лихвите по заемите, чийто минимален размер за кредити в лева вече е 12% (9% преди промяната) и 11% за кредити в долари и евро (9% преди промяната). Надбавките към плаващите компоненти на лихвите също бяха повишени съответно с 3 пункта за кредити в лева и с 2 пункта за кредити в долари и евро. Май беше месецът, в който банката определи таксата за кандидатстване за кредит да е в размер на 50 лв., а тази за оценка на имота – 100 лв.

УниКредит БУЛБАНК също предприеха корекции, като те обхванаха 3 от компонентите на техните оферти – лихви, такса за разглеждане на документи и годишна такса за обслужване на кредита. Лихвите на банката отново поеха нагоре. Този път с 0.50 - 0.60 п.п. независимо от валутата, тъй като лихвите в лева и евро за отделните продукти съвпадат. Промяната в таксата за разглеждане на документи също беше в посока нагоре, като тя вече е с 20 лв. (10 евро) по-висока.
По интересен начин трезорът трансформира годишната си такса за управление на кредита. Размерът й вече е 0.11% и се начислява на всяко тримесечие. Този размер на годишна база е еквивалентен на 0.44%, което е леко завишение в сравнение със старата стойност от 0.35%.

Моите пари

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+