17 ноември 2014

Горанов: България се нуждае от нов централен банкер

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ, заяви
БГНЕС
финансовият министър Владислав Горанов.


В интервю за Нова телевизия той отговори на въпроса дали се е срещал с управителя на БНБ Иван Искров и дали е споделил това мнение с него. "Казах му го в лицето и той си го знае. Те допуснаха грешка, която българското общество не може да остави току така. Надзорните функции на БНБ се провалиха".

Горанов каза, че в случая с КТБ държавата в лицето на надзорните, правоохранителните органи и службите за сигурност, не е сработила, за да разбере и предотврати това. Той предложи и банковата общност да обясни случилото се. В същото време подчерта, че всичко е зад гърба ни.

"Да си прочетем уроците, да възстановим справедливостта и да обезщетим гарантираните вложители", е това, което предстои.

Горанов каза, че е спокоен за другите банки и лятната криза е била управляема. Финансовият министър каза, че ще направи усилие държавата да намали дефицита до границата от 3% от БВП, допустими от ЕС, и че ще харчи толкова, колкото произвежда.

Той предложи сравненията с постна пица от времето на предшественика му на поста Симеон Дянков да останат в миналото и обеща да е по-обран в изказа си от бившия финансов министър на ГЕРБ. В същото време подчерта, че като заместник на Дянков не е имал проблеми. Имахме приоритети и субординация, поясни Горанов.

В отговор на въпрос финансовият министър каза, че няма да го притесни, ако ДПС подкрепи актуализацията на бюджета, защото "този бабаитлък - няма да подкрепя, защото съм в опозиция" - от предишния парламент, е безмислен.

Горанов подчерта, че и в опозиция ГЕРБ е подкрепяла инициативите на тогавашните управляващи за повишаване на събираемостта и увеличаване на приходите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място и за Вашата реклама

eXTReMe Tracker

PageRank Checking Icon
Google+